Yhteistyökumppanimme Kreikassa

ARGOS tukee tarkkaan valittuja kohteita, joiden toimintaan yhdistys on huolellisesti tutustunut. Tällä hetkellä yhteistyökumppaneitamme ovat Kreetalla sijaitsevat The Souda Shelter Project, Takis Shelter, Adopt Cretan Paws, Paws Paleochora sekä Maria´s Cathouse.

Lue alta esittelyt, joissa yhteistyökumppanimme kertovat toiminnastaan!

Adopt Cretan Paws

Kuka?
Romaniasta Kreetalle parikymmentä vuotta sitten muuttanut Camelia M., jonka toimintaa voi seurata Facebookissa Adopt Cretan Paws -sivulla

Missä?
Camelia auttaa katukoiria Kreetalla Hanian ympäristössä. Hän on auttanut eläimiä alueella yli 10 vuotta.

Mitä?
Camelia ruokkii päivittäin noin 15–20 katukoiraa ja lisäksi koiranpentuja. Hän vie loukkaantuneita koiria eläinlääkärille hoitoon. Lisäksi hän auttaa tarpeen tullen kreetalaista eläinsuojelujärjestöä ja yksittäisiä ihmisiä, jotka kaipaavat apua jonkin eläimen kanssa. Hänellä on koiria kotihoidossa odottamassa oman perheen löytymistä.

“Tarinani voi joistakin kuulostaa sadulta, mutta kaikille se ei sitä ole”, aloittaa Camelia M. kertomuksen itsestään. Camelia lähti 20 vuotta sitten nuorena naisena Romaniasta Kreetalle kesälomaa viettämään mutta jäi lopulta sille tielleen, kun rakastui kreikkalaiseen. Kreetalla Camelia järkyttyi ihmisten pihoilla näkemistään koirista, jotka oli sidottu ketjuihin ilman ruokaa. Hän ei kestänyt nähdä kissan- ja koiranpentuja, jotka oli hylätty roskakoriin, ammuttu tai myrkytetty, koska niitä ei haluttu. “Tulen Romaniasta, ja me kaikki tiedämme, ettei tuo maa kohtele eläimiään hyvin. Ikävä kyllä jouduin huomaamaan, ettei hyvinvoinnista voinut puhua Kreetan eläintenkään kohdalla”, Camelia kertoo. Hän päättikin yrittää pelastaa eläimistä niin monta kuin mahdollista.

Camelia aloitti auttamisen pienin teoin: hän ruokki kaduilla olevia eläimiä ja vei niitä eläinlääkäriin. Talouskriisin takia kaikki kuitenkin muuttui ja eläinlääkärikuluista tuli todella kalliita. Yhä useammin Camelialla on ollut vaikeuksia saada tarvittavat hoidot maksettua. “Tähän asti olen jotenkin pärjännyt, mutta nyt omat resurssini ovat loppumassa”, Camelia kertoo.

Camelialla ei ole omaa yhdistystä vaan vain hänen perustamansa Facebook-sivu Adopt Cretan Paws. Sen avulla hänet ovat löytäneet ihmiset ulkomailla, ja heiltä Camelia saakin silloin tällöin rahallista tukea esimerkiksi eläinlääkärikuluihin, rokotuksiin ja sterilisointeihin. Kuluista kuitenkin kertoo se, että pelkästään kaikkien Camelian auttamien koirien ruokkimiseen menee n. 80 kg kuivamuonaa viikossa.

Viime vuonna Camelia pelasti kotiinsa kaduilta yli parikymmentä loukkaantunutta koiraa. Suurin osa niistä on löytänyt jo kodin, mutta jäljellä on yhä yksitoista. Alun perin paranemisen ajaksi tarkoitetusta tilapäisestä kodista vaikuttaakin tulleen melko pysyvä, sillä adoptoijien löytäminen on vaikeaa.

Jotta katukoiraongelma hiljalleen ratkeaisi, koiria tulisi sterilisoida. Camelia on valmis viemään koiria lääkäriin ja järjestämään niille kotihoitopaikat leikkauksen jälkeen, jos vain operaatioihin saa rahallista tukea. Camelia toivoo apua myös kotona hoidossa olevien ja kaduilla elävien koirien ruokaan ja eläinlääkärikuluihin. Jos sinä haluat auttaa, liity ARGOKSEN kannatusjäseneksi!

 

Maria´s Cathouse

Kuka?
Kreetalla syntynyt ja koko elämänsä elänyt Maria M., jonka toimintaa voi seurata Facebookissa Maria's Cathouse -sivulla

Missä? 
Maria auttaa katukissoja ja -koiria Kreetalla Hanian lentokentän läheisyydessä. Hän on auttanut eläimiä alueella yli 20 vuotta.

Mitä?
Maria hoitaa kotonaan 100 kissaa ja yhtä koiraa. Lisäksi hän ruokkii säännöllisesti noin 50 katukissaa.

Kun Marian tapaa, ymmärtää heti, että koko hänen elämänsä on omistettu kissoille. ”Kun olin vauva ja vasta reilun kuukauden ikäinen, sain ensimmäisen kissanpentuni. Se oli täsmälleen samanikäinen kuin minä, ja ehdimme lopulta elää yhdessä 17 vuotta”, Maria kertoo. Maria onkin viettänyt koko elämänsä kissojen ympäröimänä, ja tällä hetkellä hänen luonaan asuu 100 kissaa. Miten tähän on tultu?

Maria on hieman yli 40-vuotias nainen, joka syntyi pienessä kylässä lähellä Haniaa. Hän vietti lapsuutensa erilaisten maatilan eläinten ja lemmikkien ympäröimänä ja kiintyi pienestä saakka erittäin helposti eläimiin. ”Vaikka minun ja eläinten välille on aina syntynyt helposti voimakas side, alusta asti oli kuitenkin selvää, että olen ennen kaikkea kissaihminen”, Maria kertoo.

Maria muutti kotikylästään Haniaan 21-vuotiaana ja järkyttyi siitä, miten monet kissat elivät kaduilla vailla kenenkään huolenpitoa. ”Näky oli aivan erilainen kuin mihin olin tottunut”, Maria kertoo. Hän alkoikin ruokkia naapurustonsa ja työpaikkansa kissoja, ja hiljalleen ruokintapaikat lisääntyivät. Joitakin Marian toiminta kummastutti: ”Ihmiset eivät ymmärtäneet minua, mutta en välittänyt – enkä välitä edelleenkään.”

Pian Maria alkoi pelastaa kaduilta kissoja ja myös joitakin koiria. Marialla ei ollut muuta paikkaa kuin hänen kotinsa, jonne hän vei loukkaantuneet tai muuten apua tarvitsevat eläimet. Sana hyväsydämisestä Mariasta onkin kiirinyt, ja nykyään Marian kodin lähelle hylätään säännöllisesti kissoja. Tällä hetkellä Maria elääkin yhteensä 100 pelastamansa kissan kanssa. Lisäksi hän ruokkii yli 50 kissaa lähialueilla.

”Käyn päivittäin töissä ja työskentelen 8–10 tuntia. Sen jälkeen palaan kotiin ja teen sitä, mitä todella rakastan: hoidan kissoja”, Maria kuvaa arkeaan. Marian elämä on melko lailla kissojen täyttämää: on vain hän ja kissat, jotka ovat myös hänen perheensä. Kun vapaa-aikaa silloin tällöin on, Maria askartelee kauniita koruja, joita hän on lahjoittanut myös ARGOKSELLE myyntiin. Ystävät eivät vieraile Marian luona kovin usein, koska monet eivät viihdy niin monen kissan seurassa. Maria sanoo, ettei hän kuitenkaan tekisi mitään toisin: “En kadu mitään: saan joka päivä takaisin kymmenkertaisesti sen, mitä annan.”

Maria on kustantanut vastuuttomien ihmisten aiheuttamat kulut pitkään yksin. Sadan kissan hoitaminen on kallista ja aikaavievää puuhaa, joten siksi ARGOS tukee Mariaa säännöllisesti ruokalahjoituksilla. Lisäksi ARGOS on auttanut Mariaa steriloimaan kissoja ja rakennuttaa tänä keväänä Marian pihalle aitauksen kissoja varten. Jos sinä haluat auttaa, liity ARGOKSEN kannatusjäseneksi!

Paws Paleochora

Kuka?
Vuonna 2012 perustettu kreetalainen eläinsuojeluyhdistys, jonka toimintaa voi seurata Facebookissa Paws Paleohora -sivulla

Missä?
Paws Paleohoran jäsenet auttavat kaduilla eläviä kissoja ja koiria Kreetan Paleohorassa

Mitä?
Pieni yhdistys ylläpitää katukoirien ja -kissojen ruokintapaikkoja ja ruokkii niillä eläimiä päivittäin. Yhdistys viettää aikaa kodittomien eläinten kanssa ja vie loukkaantuneita eläimiä eläinlääkäriin. Lisäksi yhdistyksen jäsenet toimivat sairaiden eläinten sijaiskoteina, leikkauttavat kaduilla asuvia eläimiä ja järjestävät eläinsuojelutempauksia.

Paws Paleohoran Zoe kertoo, että suurin osa yhdistyksen jäsenistä on huolehtinut kodittomista eläimistä koko elämänsä. Ajatus yhdistyksen perustamisesta tuli kuitenkin vasta kesällä 2011, kun Paleohoran satamaan hylättiin yhteensä 22 pentua. “Minä, Heike ja eräs toinen kreikkalainen tyttö otimme pennut huolehdittaviksemme, mutta oli ilmiselvää, että tarvitsisimme apua”, Zoe kertoo. Niinpä Paws Paleohora perustettiin vuonna 2012.

Ensimmäinen Paws Paleohoran huolehtima koira oli nimeltään Hoppel. Hoppel oli löytyessään loukkaantunut. “Emme ikinä odottaneet, että Paleohorassa vierailevat turistit voisivat olla niin avuliaita!” Zoe kertoo. Turisteilta saamiensa lahjoitusten avulla yhdistys pystyi kustantamaan Hoppelin loukkaantuneen jalan hoitokulut, ja myöhemmin yhdistys myös löysi Hoppelille oman kodin. Onnellinen alku siis.

Paws Paleohora on riippuvainen ihmisiltä saamastaan tuesta. “On uskomatonta, että saamme sähköposteja Paleohoraan matkustavilta turisteilta, jotka kysyvät, miten he voivat auttaa lomansa aikana”, Zoe kertoo. Turistien lahjoitusten turvin Paws Paleohora onkin steriloinut satoja katukoiria, huolehtinut lukuisten kodittomien eläinten ruokinnasta ja kustantanut niille eläinlääkärikäyntejä. Paws Paleohora on saanut työnsä tueksi myös muita yhteistyökumppaneita, jotka ovat auttaneet löytämään koteja eläimille.

Paws Paleohoralla ei ole omaa tarhaa, vaan yhdistyksen jäsenet huolehtivat kodittomista eläimistä kaduilla ja esimerkiksi ruokinta-alueilla. Yhdistys ylläpitää kahta suurta koirille tarkoitettua ruokinta-aluetta, “feeding stationia”, ja joitakin kylän ympäristössä olevia kissojen ruokinta-alueita. “Olemme hyvin pieni yhdistys, jossa on vähän aktiivisia jäseniä, joten päivämme kuluvat koirien kanssa”, Zoe kertoo. Ruokinta-alueilla vieraillaankin joka päivä vähintään kaksi kertaa ja useamminkin silloin, kun alueilla on pentuja. “Kaksi kertaa viikossa eläinlääkärimme saapuu kylään, joten tiistait ja perjantait kuluvat tyypillisesti vastaanotolla.”

Zoen mukaan Paws Paleohoran suurin haaste on, että yhdistyksen jäsenet asuvat pääosin ulkomailla. Moni tekee paljon yhdistyksen hyväksi, mutta apukäsiä Kreetalla on vähän. Niinpä esimerkiksi kotihoitopaikkojen löytäminen sairaille eläimille on vaikeaa, ja Kreetalla asuvat yhdistyksen aktiivit ovat ylikuormittuneita. “Siksi emme ole päässeet eteenpäin ja tekemään sitä, mitä alun perin halusimme: steriloimaan koiria ja vaikuttamaan koulutukseen ja ihmisten asenteisiin”, Zoe kertoo.

Paljon kuitenkin on saatu aikaan. Muun päivittäisen työn lisäksi Paws Paleohora järjestää joka kesä kahdet myyjäiset kodittomien eläinten hyväksi. Lisäksi yhdistys ylläpitää kakkapussiautomaatteja, joissa on tarjolla pusseja eläinten jätösten keräämiseen. Se jos mikä on keino vaikuttaa ihmisten asenteisiin.

Paws Paleohora ottaa mielellään kaiken avun vastaan. Rahallinen tuki on tärkeää, mutta yhdistys on kiitollinen myös ruoka- ja herkkulahjoituksista sekä leluista. “Lisäksi jokainen voi auttaa levittämällä tietoa yhdistyksestämme ja auttamalla etsimään koteja kodittomille kissoille ja koirille.”

ARGOS tukee Paws Paleohoran työtä. Jos haluat auttaa, liity ARGOKSEN kannatusjäseneksi!

Takis ja Takis Shelter

Kuka? 
Takis Proestakis, jonka toimintaa voi seurata Facebookissa Takis Shelter non profit organisation sivulla.

Missä? 
Etelä-Kreetalla asuvan Takiksen tarha sijaitsee vuorilla, muutaman kilometrin päässä Ierapetran kaupungin keskustasta.

Mitä?
Takis on nähnyt, miten Kreikan taloudellinen tilanne on vaikuttanut ihmisiin ja eläimiin. Lemmikkejä hylätään aliravittuina ja sairaina tai emoja pentujensa kanssa. Koiria ja kissoja ei ole varaa steriloida tai sitä ei koeta tarpeelliseksi.

Takis ei ole kuitenkaan jäänyt toimettomaksi. Neljässä vuodessa hän on pelastanut noin 400 hylättyä koiraa. Osalle hän on myös löytänyt uudet kodit. Tällä hetkellä Takiksella on tarhallaan yhteensä yli 280 koiraa ja kissaa sekä kaksi vuohta.

Hänen päivänsä ovat hyvin aikataulutettuja. Takis herää joka aamu klo 7 ruokkimaan tarhan eläimet. Siestaa tarhalla vietetään klo 14 – 18. Illan hiukan viilennyttyä, kello 18 jälkeen, koirat ja kissat heräävät ja on niiden iltaruokinta-aika. Ruokintakierrokseen aamuin illoin menee aikaa noin pari tuntia. Joka päivä, seitsemänä päivänä viikossa.

Takis ja Takis Shelter

Ruokintakierrosten jälkeen tarhalla riittää kunnostus- ja rakennustyötä. Aamupäivisin tarhalla käy myös kesäisin paljon vierailijoita. Tarvittaessa Takis vie tarhalla olevan koiran tai kissan eläinlääkärille, tai hyppää autoon ja ajaa auttamaan avuntarpeessa olevaa hylättyä eläintä. Illat ovat varattuja yhteydenpitoon: Facebook-postauksiin ja viesteihin vastaamisiin.

Takiksen tulevaisuuden suunnitelmat ovat kuitenkin selviä. Hän aikoo rakentaa tarhalleen talon vapaaehtoisten käyttöön. Siellä vapaaehtoiset työntekijät voivat majoittautua ja halutessaan hoitaa tarhan eläimiä. Näin Takikselle jäisi enemmän aikaa auttaa myös tarhan ulkopuolella apua tarvitsevia eläimiä.

Yksi hänen suurista tulevaisuuden toiveistaan on myös se, ettei hänen tarvitsisi enää vastata hylättyjä tai vahingoittuneita eläimiä koskeviin puheluihin. Aika näyttää jääkö se vain toiveeksi.

ARGOS auttaa Takista. Jos sinä haluat auttaa, liity ARGOKSEN kannatusjäseneksi!

(Juttu perustuu Takiksen itsensä kirjoittamiin teksteihin ja tapaamisilla saatuihin tietoihin. Oikeudet kuviin on saatu Takikselta.)

The Souda Shelter Project

The Souda Shelter Project is a community whose goal is to maintain and rehome 250 plus animals which have been abandoned for a second time in their lives. Souda shelter in the Souda area of Chania, Crete was founded in October 2011 by a well known animal activist of this area. In June of 2016, this activist without official notice but with a post to Facebook, cut off all ties with her shelter stranding 250 animals with the excuse that she wished to downsize her obligations. The animals found themselves ONCE AGAIN abandoned in their lives, first by their owners and then this. They were left with NO security or plan. The Souda Shelter Project was founded by the workers of Souda Shelter who CANNOT walk away from these animals. Most all of these animals have spent a good portion of their lives in this shelter. They are clueless to the laws of the streets or fending for themselves.

The Souda Shelter Project has made it a goal to
1) maintain the same level of operations and/or upgrade where needed as pertaining to food supply and day to day living.
2) to rehome the greater majority of the animals residing at the shelter now.
3) close down the shelter which was established illegally and is structurally poorly and dangerously built. To build a new, legal, visitor friendly environment for both cats and dogs.

We are a non profit organisation.