ARGOS tukee tarkkaan valittuja kohteita, joiden toimintaan yhdistys on huolellisesti tutustunut. Tällä hetkellä yhteistyökumppaneitamme ovat Kreetalla sijaitsevat The Souda Shelter Project, Takis Shelter, Adopt Cretan Paws, Paws Paleochora sekä Maria´s Cathouse. Lisäksi olemme tukeneet mm. Anna’s care for stray dogs-non profit organisationia sekä Triantafyllia’sin shelteriä Manner-Kreikassa.
Lue alta esittelyt, joissa osa yhteistyökumppaneistamme kertoo toiminnastaan!
Kuka?
Vuonna 2012 perustettu kreetalainen eläinsuojeluyhdistys, jonka toimintaa voi seurata Facebookissa Paws Paleohora -sivulla
Missä?
Paws Paleohoran jäsenet auttavat kaduilla eläviä kissoja ja koiria Kreetan Paleohorassa
Mitä?
Pieni yhdistys ylläpitää katukoirien ja -kissojen ruokintapaikkoja ja ruokkii niillä eläimiä päivittäin. Yhdistys viettää aikaa kodittomien eläinten kanssa ja vie loukkaantuneita eläimiä eläinlääkäriin. Lisäksi yhdistyksen jäsenet toimivat sairaiden eläinten sijaiskoteina, leikkauttavat kaduilla asuvia eläimiä ja järjestävät eläinsuojelutempauksia.
Paws Paleohoran Zoe kertoo, että suurin osa yhdistyksen jäsenistä on huolehtinut kodittomista eläimistä koko elämänsä. Ajatus yhdistyksen perustamisesta tuli kuitenkin vasta kesällä 2011, kun Paleohoran satamaan hylättiin yhteensä 22 pentua. “Minä, Heike ja eräs toinen kreikkalainen tyttö otimme pennut huolehdittaviksemme, mutta oli ilmiselvää, että tarvitsisimme apua”, Zoe kertoo. Niinpä Paws Paleohora perustettiin vuonna 2012.
Ensimmäinen Paws Paleohoran huolehtima koira oli nimeltään Hoppel. Hoppel oli löytyessään loukkaantunut. “Emme ikinä odottaneet, että Paleohorassa vierailevat turistit voisivat olla niin avuliaita!” Zoe kertoo. Turisteilta saamiensa lahjoitusten avulla yhdistys pystyi kustantamaan Hoppelin loukkaantuneen jalan hoitokulut, ja myöhemmin yhdistys myös löysi Hoppelille oman kodin. Onnellinen alku siis.
Paws Paleohora on riippuvainen ihmisiltä saamastaan tuesta. “On uskomatonta, että saamme sähköposteja Paleohoraan matkustavilta turisteilta, jotka kysyvät, miten he voivat auttaa lomansa aikana”, Zoe kertoo. Turistien lahjoitusten turvin Paws Paleohora onkin steriloinut satoja katukoiria, huolehtinut lukuisten kodittomien eläinten ruokinnasta ja kustantanut niille eläinlääkärikäyntejä. Paws Paleohora on saanut työnsä tueksi myös muita yhteistyökumppaneita, jotka ovat auttaneet löytämään koteja eläimille.
Paws Paleohoralla ei ole omaa tarhaa, vaan yhdistyksen jäsenet huolehtivat kodittomista eläimistä kaduilla ja esimerkiksi ruokinta-alueilla. Yhdistys ylläpitää kahta suurta koirille tarkoitettua ruokinta-aluetta, “feeding stationia”, ja joitakin kylän ympäristössä olevia kissojen ruokinta-alueita. “Olemme hyvin pieni yhdistys, jossa on vähän aktiivisia jäseniä, joten päivämme kuluvat koirien kanssa”, Zoe kertoo. Ruokinta-alueilla vieraillaankin joka päivä vähintään kaksi kertaa ja useamminkin silloin, kun alueilla on pentuja. “Kaksi kertaa viikossa eläinlääkärimme saapuu kylään, joten tiistait ja perjantait kuluvat tyypillisesti vastaanotolla.”
Zoen mukaan Paws Paleohoran suurin haaste on, että yhdistyksen jäsenet asuvat pääosin ulkomailla. Moni tekee paljon yhdistyksen hyväksi, mutta apukäsiä Kreetalla on vähän. Niinpä esimerkiksi kotihoitopaikkojen löytäminen sairaille eläimille on vaikeaa, ja Kreetalla asuvat yhdistyksen aktiivit ovat ylikuormittuneita. “Siksi emme ole päässeet eteenpäin ja tekemään sitä, mitä alun perin halusimme: steriloimaan koiria ja vaikuttamaan koulutukseen ja ihmisten asenteisiin”, Zoe kertoo.
Paljon kuitenkin on saatu aikaan. Muun päivittäisen työn lisäksi Paws Paleohora järjestää joka kesä kahdet myyjäiset kodittomien eläinten hyväksi. Lisäksi yhdistys ylläpitää kakkapussiautomaatteja, joissa on tarjolla pusseja eläinten jätösten keräämiseen. Se jos mikä on keino vaikuttaa ihmisten asenteisiin.
Paws Paleohora ottaa mielellään kaiken avun vastaan. Rahallinen tuki on tärkeää, mutta yhdistys on kiitollinen myös ruoka- ja herkkulahjoituksista sekä leluista. “Lisäksi jokainen voi auttaa levittämällä tietoa yhdistyksestämme ja auttamalla etsimään koteja kodittomille kissoille ja koirille.”
Kuka?
Takis Proestakis, jonka toimintaa voi seurata Facebookissa Takis Shelter non profit organisation sivulla.
Missä?
Etelä-Kreetalla asuvan Takiksen tarha sijaitsee vuorilla, muutaman kilometrin päässä Ierapetran kaupungin keskustasta.
Mitä?
Takis on nähnyt, miten Kreikan taloudellinen tilanne on vaikuttanut ihmisiin ja eläimiin. Lemmikkejä hylätään aliravittuina ja sairaina tai emoja pentujensa kanssa. Koiria ja kissoja ei ole varaa steriloida tai sitä ei koeta tarpeelliseksi.
Takis ei ole kuitenkaan jäänyt toimettomaksi. Neljässä vuodessa hän on pelastanut noin 400 hylättyä koiraa. Osalle hän on myös löytänyt uudet kodit. Tällä hetkellä Takiksella on tarhallaan yhteensä yli 280 koiraa ja kissaa sekä kaksi vuohta.
Hänen päivänsä ovat hyvin aikataulutettuja. Takis herää joka aamu klo 7 ruokkimaan tarhan eläimet. Siestaa tarhalla vietetään klo 14 – 18. Illan hiukan viilennyttyä, kello 18 jälkeen, koirat ja kissat heräävät ja on niiden iltaruokinta-aika. Ruokintakierrokseen aamuin illoin menee aikaa noin pari tuntia. Joka päivä, seitsemänä päivänä viikossa.
Ruokintakierrosten jälkeen tarhalla riittää kunnostus- ja rakennustyötä. Aamupäivisin tarhalla käy myös kesäisin paljon vierailijoita. Tarvittaessa Takis vie tarhalla olevan koiran tai kissan eläinlääkärille, tai hyppää autoon ja ajaa auttamaan avuntarpeessa olevaa hylättyä eläintä. Illat ovat varattuja yhteydenpitoon: Facebook-postauksiin ja viesteihin vastaamisiin.
Takiksen tulevaisuuden suunnitelmat ovat kuitenkin selviä. Hän aikoo rakentaa tarhalleen talon vapaaehtoisten käyttöön. Siellä vapaaehtoiset työntekijät voivat majoittautua ja halutessaan hoitaa tarhan eläimiä. Näin Takikselle jäisi enemmän aikaa auttaa myös tarhan ulkopuolella apua tarvitsevia eläimiä.
Yksi hänen suurista tulevaisuuden toiveistaan on myös se, ettei hänen tarvitsisi enää vastata hylättyjä tai vahingoittuneita eläimiä koskeviin puheluihin. Aika näyttää jääkö se vain toiveeksi.
(Juttu perustuu Takiksen itsensä kirjoittamiin teksteihin ja tapaamisilla saatuihin tietoihin. Oikeudet kuviin on saatu Takikselta.)
Kuka?
Elizabeth Iliakis – The Souda Shelter Projectin toimintaa voit seurata The Souda Shelter Project facebook -ryhmässä.
Missä?
Soudan koiratarha sijaitsee Kreetan saarella Hanian sataman läheisyydessä.
Mitä?
The Souda Shelter Project eli The SSP aloitti toimintansa vuonna 2016 kesällä, jolloin Soudassa sijaitsevalla koiratarhalla elettiin vaikeita aikoja. Tarhan silloinen työntekijä Elizabeth Iliakis ei voinut katsoa sivusta tarhan tilaa, vaan hän käynnisti projektin eläinten pelastamiseksi. Elizabethin johdolla tarha nousi jaloilleen parempana kuin koskaan. Tarhan oloja muokattiin kovalla kädellä. Koirille rakennettiin turvallisemmat aitaukset, vaaralliset materiaalit poistettiin, hiekkapohjat korvattiin sementillä, tarhalle palkattiin ammattitaitoisia työntekijöitä ja tarhaan liittyvistä tiedoista ja tilanteesta kerrottiin avoimesti internetissä.
Tällä hetkellä Soudan koiratarhalla elää noin 100 koiraa. Päämääränä on kotiuttaa kaikki koirat ja sulkea tarha.
The SSP:n toiminnan ei ole kuitenkaan tarkoitus loppua, sillä Elizabeth haluaa rakentaa työn jatkamiseksi uuden tarhan niin koirille kuin kissoillekin. Uudesta tarhasta tehdään turvallinen, hygieeninen ja moderni ympäristö kouluvierailuille sopivine tiloineen ja eläinlääkärin vastaanottoineen.
Elizabeth tekee kaikkensa eläinten eteen. Hän on osa Hanian ja Apokoronaksen viiden jäsenen lautakuntaa, joka huolehtii muun muassa vaikeista ja aggressiivisista katueläimistä ja pyrkii asentamaan kodittomille eläimille ruokinta-automaatteja ympäri kaupunkia.
Elizabeth ei kuitenkaan toimi pelkästään eläinten hyväksi vaan auttaa myös ihmisiä. Vuonna 2018 hän esimerkiksi lahjoitti 1,5 tonnia keittoa kolmeen eri ruokakeittiöön, uusia välineitä vähävaraisten hammasklinikalle ja leluja lasten orpokotiin.
The Souda Shelter Projectia ja Elizabethin toimintaa tukemalla ARGOS on myös vaikuttamassa eläinten hyvinvointiin Kreetalla.
Kotisivujen toteutus: Digitoimisto Katica. Sivut toteutettiin ilmaistyönä.